Cum pot calcula cu aproximatie data nasterii Domnului Isus.

Cum pot calcula cu aproximație data nașterii Domnului Isus.

de Aurel Munteanu  26 dec. 2016.

În Biblie nu găsim nici un loc în care să ne spună cu exactitate ziua în care s-a născut Isus Cristos, Domnul și Mântuitorul nostru.

Tradiția ortodoxă și catolică   spune că data nașterii este 25 decembrie. Mulți pocăiți au luat de bună această zicere și toți care au adoptat calendarul Gregorian serbează data nașterii Mântuitorului pe 25 decembrie a fiecărui an. Ceilalți care se țin de calendarul Iulian țin aceeași naștere pe 7 ianuarie.

Există 3 posibilități de a afla data nașterii Domnului Isus, dar și acestea cu aproximație. Nici una dintre ele nu poate fi dată ca sigură.

1.O posibilitate de calcul   ar fi dacă s-ar cunoaște data recesământului din Luca 2:

1. În vremea aceea a ieşit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea.

2. Înscrierea aceasta s-a făcut întâia dată pe când era dregător în Siria Quirinius.

2.Cea de a doua posibilitate de calcul ar fi în funcție de ceata lui Abia din care făcea parte Zaharia , tatăl lui Ioan Botezătorul. Știind că Isus Domnul era mai mic cu aproximativ  6 luni (Luc. 1.36), decât Ioan. În felul acesta, putem afla cu aproximație data nașterii atât a lui Ioan cât și a lui Isus Cristos.

Luca 1.:

5.În zilele lui Irod, împăratul Iudeii, era un preot, numit Zaharia, din ceata lui Abia.

  1. Dar, pe când slujea Zaharia înaintea lui Dumnezeu, la rândul cetei lui,
  2. după obiceiul preoţiei, a ieşit la sorţi să intre să tămâieze în Templul Domnului.

Zaharia tatăl lui Ioan era din ceata lui Abia care ieșise la sorț a 8  din cele 24 de cete, ca să slujească în Templu după rânduiala lui Aron:

1Cronici 24.:

10.al şaptelea, pentru Hacoţ; al optulea, pentru Abia;

  1. Acesta era şirul în care aveau să-şi facă slujba, ca să intre în Casa Domnului, după rânduiala pusă de Aaron, tatăl lor, potrivit cu poruncile pe care i le dăduse Domnul Dumnezeul lui Israel.

Așa că cine știe în ce lună intra ceata lui Abia în anul acela în Templu pentru slujbă poate calcula cu aproximatie nașterea lui Ioan Botezătorul la care mai adaugă pe cele 6 luni cu cât era mai mic Cristos Domnul.

3.Posibilitatea a treia de calcul ar fi următoarea: dacă știi vârsta lui Cristos și ziua morții Lui poți afla data nașterii. Ziua morții Sale o știm cu siguranță era 14 Nisan exact ziua înjunghierii mielului de Paștele evreiesc.

Exod 12:

  1. Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an; veţi putea să luaţi un miel sau un ied.
  2. Să-l păstraţi până în ziua a paisprezecea a lunii acesteia; şi toată adunarea lui Israel să-l înjunghie seara.

Paștele Evreiesc cade după calendarul nostru de final de martie început de aprilie. În funcție de sărbătorile evreiești din cele 4 Evanghelii s-a stabilit că lucrarea pământească a lui Cristos a durat cam 3 ani și 6 luni. Dacă dăm înapoi 6 luni din final de martie sau început de aprilie, ajungem undeva pe final de  septembrie  început de octombrie. În acest interval sunt cele 3 sărbători evreiești:

Roș haȘana – începutul noului an, 1-2 tișrei,( 2016: 2 octombrie – Noul an 5777)

Iom Kipur – Ziua Ispășirii, 10 tișrei,( 2016: 11 octombrie)

Sucot – Sărbătoarea Corturilor, sau „Tabernacolelor”, 23 tișri (2016: 17 octombrie – 24 octombrie)

Mulți sunt de părere că în acest interval s-ar fi născut Cristos Isus în Betleem, într- una din aceste 3 mari sărbători evreiești.

El nu s-ar fi putut naște într-o zi oarecare din an la fel cum  nu ar fi putut să moară într-o zi oarecare ci doar într-o mare sărbătoare evreiască ca să împlinească ,,lucrurile scrise cu privire la El”.

Gândurile  acesta,  fac  pe mulți să respingă nașterea Sa pe 25 decembrie, stabilită de catolici exact în ziua când zeul Mithra era venerat de păgâni ca  ,,Sol Invictus”

Reclame