Cum poti fii sigur ca faci parte dintr-o biserica care va muri?

Cum poți fi sigur că faci parte dintr-o biserică care va muri

Continuare de aici (prima parte) și aici (a doua parte)

17 Pentru că zici: «Sunt bogat, m-am îmbogăţit şi nu duc lipsă de nimic», şi nu ştii că eşti ticălos, nenorocit, sărac, orb şi gol,

În această secțiune găsim problema bisericii exprimată în termeni foarte clari și deschiși. Trebuie însă să înțelegem contextul și limbajul metaforic folosit de Domnul Isus. Observați că problema bisericii este multiplă. Și seamănă așa de mult cu poveștile spuse de mulți membri și conducători ai adunărilor noastre.

1. Infatuarea sinelui. Credincioșii din biserică erau foarte centrați pe ei înșiși: pe starea lor („sunt bogat”), pe succesul lor („m-am îmbogățit”) și pe suficiența lor („nu duc lipsă de nimic”). Asta spuneau ei despre ei înșiși.

Surplusul spiritual. În istorie găsim că Laodiceea a fost distrusă de un cutremur iar romanii nu au contribuit pentru reconstruirea cetății deoarece locuitorii erau atât de bogați încât nu au avut nevoie de ajutorul lor. Pare-se că prosperitateamaterială i-a făcută să creadă că se află și în prosperitate spirituală – era o formă de Evanghelie a prosperității dar într-o formă mai voalată.

Când o biserică se încrede în starea ei prezentă înseamnă că și-a luat ochii de la Hristos și înseamnă că îi lipsește un aspect esențial – credința, adică dependența de Altcineva, nu de sine. Se pare că starea noastră materială cât și bogăția spirituală (aparentă sau reală) ne-a făcut să ne încredem în ceea ce avem și nu în Hristos. Acest lucru este fatal.

Succesul spiritual. Ei sunt atenți să sublinieze că îmbogățirea lor nu se datorează decât succesului lor, că au muncit și s-au „îmbogățit”. Ei nu văd mâna lui Dumnezeu acolo ci își mulțumesc lor înșiși pentru ceea ce au făcut.

Câte adunări nu se laudă cu corurile, orchestrele, clădirile și finanțele pe care le au? Oare acestea nu le-ar putea face și necredincioșii? Și nu observăm că ne lăudăm doar cu lucruri exterioare dar care pot fi foarte ușor lipsite de vreo esență spirituală? Ne-am încrezut în banii noștri, în clădirile noastre, în formațiile noastre etc … și am pornit cu avânt spre moartea spirituală.

Suficiența spirituală. Cea mai sfidătoare, periculoasă și arogantă declarație a bisericii este „nu duc lipsă de nimic”. Pentru că vrem să pozăm bine și pentru că știm că dacă am spune așa ceva am fi catalogați în fel și chip ne ferim să facem afirmații atât de directe însă în realitate multe adunări cred din toată inima acest lucru – că nu duc lipsă de nimic.

Și asta se demonstrează foarte ușor când observăm respingerea oricăror reforme spirituale și morale imperios necesare, a oricăror chemări la schimbare, prin nepocăința diabolic de constantă, prin respingerea predicatorilor care vorbesc din partea lui Dumnezeu și cheamă la transformare etc.

Dacă în sinea noastră credem că nu ne lipsește nimic doar pentru că avem clădiri, fundații, grădinițe, tabere, întâlniri cu tinerii, amplificare, coruri, orchestre, fanfare, relații, predicatori populari, grupuri de închinare, slujitori în toate oficiile atunci să știți că am rătăcit calea și ne merităm soarta. Suntem pe moarte. Când crezi că nu îți mai lipsește nimic atunci îți lipsește cel mai mult.

Știți care este părerea de rău a celor mai multe adunări golite? Că nu mai au fanfare, orchestre și coruri, că nu mai au spectacole religioase și nu mai este cine să le consume. Chiar și după distrugere, unele adunări locale nu conștientizează că lipsa prezenței lui Hristos este cauza finală a morții.

2. Ignoranța spirituală. De obicei păcatele sinelui vin la pachet cu această ignoranță spirituală crasă. Domnul afirmă deslușit că această biserică nu știa în ce stare se află. Ei erau exact în starea opusă aceleia pe care credeau că o au. Sunt două perspective prin care se poate descrie starea bisericii călduțe.

Perspectiva panoramică. Domnul Isus descrie biserica cu doi termeni foarte clari și duri „ticălos și nenorocit”. Gândiți-vă acum că te-ai adresa așa unor oameni plini de sine din bisericile noastre. Ai vedea cum fac ochii mari și țâșnesc priviri pline de înfumurare, ignoranță și ură. Acești termeni poate nu înseamnă prea mult pentru noi însă ei descriu foarte bine starea dezolantă în care ne aflăm. Următoarea perspectivă însă trasează mai clar problemele particulare.

Pavel, fiind iluminat a strigat „O, nenorocitul de mine!” (Romani 7:24) atunci când și-a dat seama de neputința spirituală în care se afla fără har, în lupta firii contra dorințelor de sfințenie și fără puterea Duhului Sfânt. Ei erau nenorociți dar nu își dădeau seama. Este singurul pasaj în care mai este folosit termenul „nenorocit”.

Ticălos este acela care și-a pus nădejdea în Hristos doar pentru viața aceasta. El este „cel mai nenorocit dintre oameni” (1 Cor. 15:19). Aici este singurul loc în care mai este folosit termenul. Pare-se că baptiștii din Laodiceea trăiau doar pentru viața aceasta și Hristos era doar o metodă prin care își puteau umple hambarele. Aceasta nu este credința adevărată și o astfel de convingere nu duce la trăire curată și sfântă. Aceasta este dovada unei orbiri spirituale crunte.

Perspectiva particulară. Trebuie să fim electrocutați cu termeni ca cei de mai sus ca să ne sensibilizăm spiritual. Dar avem nevoie și să ni se spună în mod specific ce anume este în neregulă cu noi. Aceste probleme puneau biserica în topul bisericilor potențial distruse.

– materialismul. Baptistul din Laodiceea se credea bogat pentru că aveau prosperitate materială dar Domnul îi spune că este „sărac”. Materialismul este una dintre principalele cauze ale decăderii spirituale. Ne pierdem fervoarea spirituală pentru că ne stabilim standarde prea înalte de trai și pentru a le satisface trebuie să tăiem din timpul de rugăciune, de citire a Scripturii, de participare la întâlnirile bisericii, de misiune, evanghelizare și mărturisire, de părtășie etc. Problema nu este că nu avem timp ci că suntem iubitori de bani și de lucruri materiale.

Sub pretexte spirituale și de iubire a familiei și fiindcă dorim să le oferim un „trai mai bun”, un „viitor mai bun” și „dacă noi ne-a fost greu… măcar lor să le fie ușor” – ne nenorocim spiritual pe noi, adunările noastre locale și nu în ultimul rând pe cei cărora dorim să le oferim acel trai mai bun. Nu le dăm un trai mai bun ci le injectăm materialismul în sânge și îi punem pe drumul spre iad.

– mândria. Baptistul din Laodiceea avea o afacere cu medicamente pentru ochi. Erau cunoscuți pentru anumite alifii pe care le preparau și vindecau diverse boli de ochi. Domnul folosește o metaforă pentru a descrie ignoranța lor. Acest baptist era „orb” dar nu știa pentru că era plin de mândrie. Iar mândria te împiedică să-ți vezi adevărata stare. Când cineva ți-o arată tu găsești pe cineva mai rău ca tine sau vezi răul chiar în acela care ți-l arată. Totdeauna ai o justificare pentru a respinge cercetarea și convingerea de păcat.

– moralismul. Baptistul din Laodiceea era însă foarte moral și credea că ai ce observa la trăirea lui. În Laodiceea existau afaceri serioase cu blănuri speciale. Comerțul era înfloritor și banii curgeau doldora. Bineînțeles că nici la pocăiți nu era mai rău. Metaforic vorbind, Domnul Isus le arată că erau goi spiritual pentru că trăirea lor deși era morală, nu era nici duhovnicească și nici sfântă.

Dacă moralitatea noastră nu întrece pe cea a ateilor care nu fură, nu înjură, nu se îmbată și nu cad în șanț – atunci nu suntem duhovnicești ci suntem goi. Dacă păcatele sinelui sunt la fel de proeminente ca și la cei din afară, dacă inima nu este schimbată, dacă lăuntrul e plin de curvie, invidie, mândrie, obrăznicie, nesupunere, tupeu, nepocăință, aroganță și tot ce poate scoate mormântul sinelui – atunci suntem moraliști dar nu mântuiți.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s