„Cronica fratilor hutteriti.”

220px-Gedenktafel_Jakob_Hutter
Tablita de aducere aminte in Tirol a decesului lui Jakob Hutter.Conducator anabaptist/rebotezator,(Wiedertäufer)in Tirol.
Nascut circa la 1500 in Moos,langa St.Lorenzen,(astazi in Tirolul de Sud).Decedat in 25 Februarie 1536,in Innsbruck-Austria.
Nascut la circa 1500 in Moos,langa St.Lorenzen,(astazi in Tirolul de Sud).Decedat prin ardere pe rug in 25 Februarie 1536,in Innsbruck-Austria.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Hutter

http://ro.wikipedia.org/wiki/Jakob_Hutter

http://de.wikipedia.org/wiki/Jakob_Hutter

http://en.wikipedia.org/wiki/Hutterite  (History)

___________________________________________________________________________________________

Cronica fraților hutteriți(5) Cartea

Supraviețuirea acestor documente este un mic miracol. Pentru mai mult de trei sute de ani de la ultima actualizare, făcută în 1665, frații au reușit să țină cronica în siguranță în ciuda faptului că în repetate rânduri casele le-au fost jefuite și arse de către armate prădalnice, în ciuda strămutărilor forțate și a altor pericole, și în ciuda reprezentanților bisericilor de stat care încercau să găsească și să le distrugă scrierile.

Cronica originală scrisă de Kaspar Braitmichel este pierdută, totuși, a ajuns până la noi o copie făcute de secretarul-copist Hauptrecht Zapff înainte ca el și Hans Kräl să o continue. Acest text (numit codexul ”1581”, din anul 1581 de la litera de început J al formatului in-folio 89v; vezi documentul #8) este în condiție aproape perfectă; o carte de peste șase sute de pagini, măsurând 3,75” x 7,75” x 11,25”, este în momentul actual păstrată de către Frații Hutteriți în Colonia Bon Homme în Dakota de sud, SUA.

Remarcabil ni se pare faptul că există o altă copie se pare că mai timpurie, deși aceasta a suferit deteriorări substanțiale în vremea când descendenții hutteriților nu mai trăiau într-o comunitate compactă. Aproximativ două treimi sunt păstrate (fiind numit codexul ”1580”, din anul 1580 de la litera de început N în formatul in-folio 16r; vezi documentul #7). Astăzi este păstrată în siguranță într-o colonie din Montana, SUA.

Dragostea și grija pe care au avut-o cronicarii pentru sarcina lor poate fi observată la coperta și documentele manuscrise de la spatele acestui volum, fotografiate după original, care au fost descrise ca opere de artă caligrafice și de anluminură.ii

Pentru secole, însă, cronica a rămas pierdută lumii cercetătorilor. Școlile de gândire au arătat puțin interes în diferitele grupuri Rebotezătoare, care erau considerate eretice, până în 1883 când Josef Beck a publicat o colecție de cronici hutterite scurte. El a știut că o istorie cuprinzătoare a mișcării hutterite a existat; adnotând o mențiune despre aceasta, el scria, ”Cartea în care e cuprinsă istoria Bisericii trebuie considerată pierdută. Cautările mele insistente nu au indicat nici o urmă înspre găsirea ei.”iii

În 1903, Rudolf Wolkan, profesor de literatură germană la Universitatea din Viena, a publicat un studiu al cântărilor rebotezătorilor.iv Acest fapt a atras atenția istoricului mennonit John Horsch din Statele Unite în 1908, care l-a informat imediat pe Wolkan că hutteriții rebotezători încă trăiau în credința strămoșilor lor în SUA. Profesorul Wolkan i-a contactat pe Frații Hutteriți și curând a început să corespondeze cu Elias Walter Jr., nepotul lui Elias Walter Sr.

În vremea aceea colecția lui Beck de cronici hutterite, bine cunoscută și foarte apreciată de frații și surorile din America a fost publicată. Interesul profesorului Wolkan a aprins o nouă speranță în mulți hutteriți, în special Elias Walter Jr., că cronica lor va fi disponibilă pentru fiecare membru al Bisericii hutterite.

Rezultatul s-a materializat în publicarea primei ediții în 1923 de către Frații Hutteriți sub supravegherea editorială a profesorului Wolkan în Viena. În 1943 o a doua ediție germană a fost publicată de către Fundația Carl Schurz, fiind editată de profesorul A.J.F. Zieglschmid la Universitatea de Nord-Vest din Evanston, Illinois, Statele Unite. El a avut acces la codexul ”1581” ținut la colonia Bon Homme din Dakota de sud și a reușit să facă o copie perfectă a cronicii, bucurând cercetătorii de preturindeni. Ambele ediții au constituit un mare plus adus surselor istoriei rebotezătorilor. Sperăm ca ediția de față să aducă o contribuție similară pentru lumea vorbitoare de engleză.

_SURSA._____________________________________________________________________
https://vesteabuna.wordpress.com/2015/03/15/cronica-fratilor-hutteriti5-cartea/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s