„Trezirea Valdenziana.”

Treziri spirituale (8) | Sudul Frantei 1105,

1126, 1487

Print of the Papal Crusade Against the Waldenses

Trezirea valdenziana insotita de persecutie

southfrance_1789aLa inceputul secolului al XII-lea, in sudul Frantei s-a petrecut o mare lucrare de trezire prin Petru de Bruys. Prin anul 1105 el a inceput sa predice Evaghelia in aceasta parte. Se stie ca multi au fost treziti la o alta viata si o traire pentru Dumnezeu. Nu stim multe din sursa directa, ci de la dusmanul sau de moarte, Petre Venerabilul, care a scris o carte despre ereziile petrubrusianistilor, le numea el.

Astfel cunoastem ca Petru de Bruys a lepadat traditia si a sustinut ca Biblia e singura autoritate in materie de religie.

Pierre_de_Bruys

El a denuntat botezul copiilor, marturisirea nasului, si spunea cafiecare trebuie personal sa creadaDeci, cerea o revenire la invatatura Evangheliei. El sustinea ca apa botezului nu mantuie si ca botezul copiilor nefiind biblic e nul.

El a poruncit ca toate crucile sa fie facute bucati si arse, deoarece instrumentul de tortura pe care Domnul Isus a suferit atat de mult nu merita sa fie adorat sau venerat. 

La fel, el tagaduia ca cuminecatura, painea si vinul se transforma in trupul real al Domnului si ca da iertarea pacatelor, ci considera ca iertarea e numai prin jertfa care s-a adus odata pentru totdeauna (Evrei 10:10). Scopul lui, se constata din aceste afirmatii ale dusmanului, a fost sa readuca crestinismul la puritatea si simplitatea sa originara. Predicarea Evangheliei a facut pe oameni sa-si dea seama de adevar si mii au fost gata sa se pocaiasca de pacatele lor, sa creada in Domnului Isus, sa fie botezati ca oameni maturi si sa-si conduca viata dupa Biblie.

Dupa 20 de ani de lucrare, in anul 1126, Petru de Bruys a fost arestat, torturat ca sa-si retraga invataturile si fiindca n-a fost gata, a fost ars pe rug. Dar lucrarea lui a mers inainte.

Pierre ValdesDumnezeu a ridicat pe un alt barbat care sa continue predicarea Evangheliei si miscarea de trezire in sudul Frantei. El s-a numitPetru Valdo. Nu a studiat teologia, ci era un negustor foarte evlavios din Lyon, care dupa convertire si-a vandut averea, a impartit-o saracilor, iar el a mers sa predice Evanghelia taranilor si muncitorilor. El le cerea sa se pocaiasca si sa-L urmeze cu adevarat pe Domnul. Evanghelia predicata de el a trezit pe multi. Acestia, la randul lor, au cautat sa duca vestea Evangheliei mai departe.

Miscarea de trezire a cuprins mase largi de oameni. Poporul i-a numit valdenzi. in 1179, la al treilea Sinod Lateran, Petru Valdeo si cu cativa de-ai lui s-au prezentat si au cerut premisiunea sa predice Evanghelia spre a se petrece o trezire in sanul bisericii. Papa Alexandru al III-lea le-a refuzat acest drept. Dandu-si seama ca daca tac, ei nu asculta de Dumnezeu, ci de oameni, ei au inceput sa cutreiere fara permisiune Franta, vestind Evanghelia pocaintei si intronarea voiei lui Dumnezeu in viata de fiecare zi.

Ei cereau trairea crestinismului apostolic. Crezul valdenzilor era fundamentat pe Biblie. Ei s-au ridicat impotriva stricaciunii din biseria catolica, au respins preotia, inchinarea la cruce, la icoane, cultul sfintilor, botezul copiilor, mantuirea prin fapte bune, prin sacramente, ei vesteau mantuirea numai prin Jertfa Domnului Isus Hristos.

Image85Ei n-au mai recunoscut autoritatea papala. Atunci papa l-a excomunicat pe Petru Valdo si pe aderentii sai si a cerut episcopului de Lyon sa-i extermine. Dar trezirea prin valdenzi era in plin avant.

Zeci de mii de suflete erau trezite si chiar unii din barbatii de seama ai vremii. Ei au tradus Biblia in limba poporului, caci in biserici se folosea numai Biblia in limba latina, iar poporul nu intelegea nimic din ceea ce citea preotul. Deci cu sute de ani inainte de Reformatie, ei au avut Biblia in limba lor.

Prigoana pornita impotiva valdenzilor a fost crunta. Papa a trimis in urmarirea valdenzilor un calugar foarte zelos numit Dominic. El a infiintat ordinul calugaresc al dominicanilor din care au fost recrutati inchizitorii. Nici un avocat nu putea apara nici chiar pe fratele sau.

Cei treziti la o noua viata erau invinuiti de erezie si nu se facea nici o cercetare, ci se datea sentinta de condamnare. N-aveau nici o consideratie pentru varsta, sex sau rand. Cei acuzati de erezie trebuiau starpiti fara nici o mila, iar averile lor confiscate.

1-waldenses-burned-alive-granger   waldensians-burned-at-stake    waldenses1

Prigoana a secerat mii de vieti. Cei ce au putut, au fugit in Muntii Alpi, unde au continuat sa existe pana tarziu. Unii au fost gasitii acolo si dupa ce erau torturati, erau aruncati de pe crestele Alpilor in prapastii. In anul 1478, papa Inocentiu al VIII-lea a dat un nou verdict impotriva valdenzilor. Asta arata ca ei au activat mai bine de trei sute de ani; cu toata furia prigoanei, ei au continuat sa predice Evanghelia. The History of the Waldenses by Jean Paul Perrin (1624)Valdenzii au pus mare pret pe invatarea pe dinafara a Cuvantului Sfant de catre copii si tineret. Intrucat Biblia circula doar scrisa de mana si nu putea toti sa o aiba in casa lor, ei cautau ca toti s-o aiba in mintea lor. Iar cei mari cautau sa impartaseasca Evcanghelia altor suflete. Misionarii lor, ca simpli negustori ambulanti, au purtat Evanghelia pana la mari departari.

 Valdenzii au constituit o miscare de mare trezire spirituala intr-o vreme de crunta prigoana.

Sursa: “Treziri spirituale”, Petru Popovici

http://blogulharulvaldemoro.wordpress.com/2013/10/03/treziri-spirituale-8-sudul-frantei-1105-1126-1487/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s