„Depresia si cauzele ei.”-cap.2

DEPRESIA SI CAUZELE EI.”

Capitolul 2.                                                 

Am citit unele cᾰrți care dezbᾰteau acest subiect delicat,al depresiei,am dorit sᾰ ȋnțeleg ceva prin prisma unor medici specialiști,bineȋnțeles creștini.

Una din broșurile citite,este scrisᾰ de un medic neurolog si psihiatru,Dr.Paul Lechler din Tübingen,din care mi-am ȋsușit cȋteva gȋnduri.Am citit-o ȋntr-o perioadᾰ cȋnd eu treceam chiar prȋntr-o stare depresivᾰ.

Luam tot ce gᾰseam prin sᾰlile de așteptare pe la medici,sau din farmacii,care dᾰdeau ceva informații referitor la acest subiect,și le citeam cu interes.

Am ȋnțeles cᾰ sistemul nervos,omenesc,este o minune așa cum este el alcᾰtuit de Creatorul sᾰu,cu toate componentele lui.Toate organele omului ȋnsᾰ,sunt o mᾰrturie vie ȋn ce privește mᾰiestria și ȋnțelepciunea lui Dumnezeu.Dar cea mai deosebitᾰ lucrare ,este Sistemul nervos.Este o rețea extrem de plinᾰ cu nervi care ȋși dau impulsuri felurie ȋn toate organele avȋnd conexiuni ȋn tot trupul omenesc.

Ȋn creier se aflᾰ sistemul central nervos,cu milioanele de celule și o mare mulțime de conductoare ce pun ȋn mișcare toate organele,pielea….

Fiecare gȋnd care pornește de la creier,exercitᾰ o anume stimulare,iritare a nervilor,și orice sensibilitate pe piele se transmite imediat la sistemul nervos central….dacᾰ cᾰutᾰm sᾰ ne aprofundᾰm ȋn acest sistem nervos,descoperim cᾰ este o adevᾰrata minune ȋn construcția lui.

Omul,el personal ȋn toatᾰ construcția lui,este o minune.

Eu, de multe ori cᾰnd mᾰ uit la natura frumoasᾰ,mirositoare cu florile ei…spun cᾰ este o minune…dar atunci eu?ce construcție extraordinar de minunatᾰ a lucrat Suveranul Tatᾰ.

Corpul meu…este ceva extraordinar….spun ca si David:”Ȋți mulțumesc cᾰ mai fᾰcut atȋt de minunat,minunate sunt lucrᾰrile tale,aceasta recunoaște sufletul meu….”PSALM 139;14…….

Da,chiar acum cȋnd scriu aceste cuvinte,mi-am adus aminte de o tȋnᾰrᾰ pe care am cunoscut-o in 1991,care mi-a povestit cum a ajuns ea sᾰ fie atrasᾰ de Tatᾰl ceresc la credința ȋn Domnul.

A trᾰit o viațᾰ foarte depravatᾰ,și se sᾰturase de viața asta mizerabilᾰ,era adȋnc ȋn depresie,vroia sᾰ scape de mizeria ȋn care ani de zile trᾰia ,prin Haiti….Intr-o zii stȋnd ȋntinsᾰ pe canapea la ea ȋn locuințᾰ,se uita la brazii care se vedeau prin fereastrᾰ,ȋi admira,și se ȋntreba:”uitᾰ-te la ei,ȋn ei este viațᾰ,dar dacᾰ nu au ploaie,nu au soare,ei mor,se ȋngᾰlbenesc…De unde au ei viațᾰ?soarele,?ploaia,?lumina….cum au apᾰrut ei?…ȋntrebᾰrile nu au mai lᾰsat-o deloc ȋn pace.Ȋntr-o zii s-a dus la preotul satului,și a povestit de luptele care sunt ȋn ea,dorea sᾰ aibe un rᾰspuns…Preotul i-a explicat despre un Dumnezeu creator.S-a bucurat mult tȋnᾰra și a dorit o biblie.A ȋnceput sᾰ o citeascᾰ cu interes,dar nu ȋnțelegea mult.Dar ȋntr-o zii Duhul Sfant a luminat-o și a priceput cᾰ este o pᾰcᾰtoasᾰ mare…a mᾰrturisit pᾰcatele ei…a primit pace,dar avea nevoie de ajutor spiritual…in sat nu avea cu cine discuta despre viața ei nouᾰ….preotul nu prea avea cum sᾰ o ajute.Ȋntr-o zii ,pe o cale foarte interesantᾰ ,Domnul m-a adus ȋn calea ei,eu care locuiesc la 30 km de ea.Timp de 3 ani am fᾰcut acest drum…eram amȋndouᾰ pline de bucurie.

Pe mine m-a minunat foarte mult faptul cᾰ Dumnezeu se folosește și de creația Lui,de un brad,ca sᾰ atragᾰ pe pᾰcᾰtos la Fiul Lui.El are cᾰile Lui diferite prin care atrage la mȋntuire pe cei aleși.

Nu –i așa cᾰ atunci omul este o minune extraordinarᾰ ȋn toatᾰ construcția sa?nu are omul prilejul sᾰ se minuneze de minunea construcției lui? Dar el ce face cu construcția aceasta ?Distruge minunatul corp creat de Dumnezu,otrᾰvindu-l cu alcohol,tutun,depravare ȋn toate felurile,cu medicamente si droguri …ȋși distruge nervii….pentru cᾰ nu știe cum sᾰ ȋi ținᾰ sub control.Nu știe sᾰ ȋși ȋngrijeascᾰ acest trup minunat.

Aceasta este o imagine a omului fᾰrᾰ de Cristos.

Dar cum este cu un credincios?cum ȋși ține sub control nervii sᾰi?: prin Duhul Domnului și prin luarea ȋn seamᾰ a cuvȋntului Sᾰu.

Este de ȋnțeles cᾰ orice dᾰunare la care este supusᾰ aceastᾰ lucrare plinᾰ de mᾰiestrie,aduce mari sensibilitᾰți ȋn tot corpul omului.Nu numai munca stresantᾰ cu fizicul,sau cu intelectul,sau prin consumul de otrᾰvuri (alcohol,tutun,medicamente sau droguri…) sau abuzul trupului ȋn  mod depravant ,ci și iritᾰrile sufletești,mai ales cȋnd omul este stᾰpȋnit de sentimente negative,poate duce sistemul nervos intr-o totalᾰ dezechilibrare.

Și acest adevᾰr,dușmanul omului,diavolul,ȋl știe foarte bine.El de foarte multe ori”cȋntᾰ pe nervii omului ca și pe un pian”,cum s-a exprimat cineva.Și el este un”maistru”foarte dibaci ȋn a aduce acest instrument foarte sensibil,ȋn dezarmonie.Așa se formeazᾰ depresiile….dezarmonia nervilor aduce aceste stᾰri depresiveDin pricina aceasta,sistemul nervos are nevoie de o permanentᾰ și cea mai bunᾰ ȋngrijire.

Dacᾰ Dumnezeu ne-a dat un “instrument”atȋt de sensibil,minunat,atunci noi suntem datori Lui,ca sᾰ ȋl ținem ȋn stare bunᾰ,sᾰnᾰtoasᾰ și sᾰ-l pᾰzim de vᾰtᾰmare.

Deacea sᾰ ȋnvᾰțᾰm sᾰ ne punem nervii ȋn mȋna lui Dumnezeu,atunci nervii vor fii pᾰziți de vᾰtᾰmare,și chiar nervii slabi vor fii ȋntᾰriți de El și pᾰziți de alte vᾰtᾰmᾰri…..”

Va urma cu capitolul 3.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s