„Zece Teze referitoare la Duhul Sfant.”

Zece teze referitoare la Duhul Sfânt

            1) Duhul Sfânt este Duhul sfinţeniei (1 Petru 1:2). De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, şi care dă oamenilor experienţe, care, însă, nu au ca urmare sfinţirea vieţii, nu e Duhul Sfânt. Experienţele avute de oameni, care nu au ca urmare sfinţirea, nu sunt de la Duhul Sfânt, ci de la un duh rău.

2) Duhul Sfânt este Duhul adevărului (Ioan 14:17). De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, şi care dă oamenilor experienţe, care, însă, nu au ca urmare călăuzirea în adevărul Cuvântului lui Dumnezeu, nu e Duhul Sfânt. Experienţele avute de oameni, care nu au ca urmare călăuzirea în adevărul Cuvântului lui Dumnezeu, nu sunt de la Duhul Sfânt, ci de la un duh rău.

3) Duhul Sfânt e Duhul care a inspirat Cuvântul lui Dumnezeu (2 Petru 1:21; 2 Tim. 3:16). De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, şi care dă oamenilor experienţe, care, însă, nu conduc la dependenţă mai mare de Scripturi, ci îndepărtează de Scripturi, şi creează dependenţă de revelaţii directe de la Duhul, nu e Duhul Sfânt. Experienţele avute de oameni, care îi îndepărtează de Scripturi, nu sunt de la Duhul Sfânt, ci de la un duh rău.

4) Duhul Sfânt este Duhul care a inspirat Cuvântul, revelaţia specială care e încheiată acum o dată cu terminarea scrierii Noului Testament. De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, şi care dă oamenilor experienţe, care, însă, au ca urmare căutarea de alte revelaţii, deschiderea faţă de alte revelaţii, prin proroci, vise, viziuni, nu e Duhul Sfânt. Experienţele avute de oameni, care au ca urmare căutarea de alte revelaţii noi de la Dumnezeu, pe lângă cele cuprinse în Biblie, nu sunt de la Duhul Sfânt, ci de la un duh rău.

5) Duhul Sfânt este Duhul care a inspirat Cuvântul, revelaţia specială care e încheiată acum o dată cu terminarea scrierii Noului Testament. Vorbirea în limbi a fost un dar-semn care a aparţinut perioadei apostolice. De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, dar care pretinde să dea oamenilor experienţa vorbirii în limbi extatice sau reale, nu e Duhul Sfânt. Experienţele vorbirii în limbi avute de oameni în vremea de azi nu sunt de la Duhul Sfânt, ci de la un duh rău.

6) Duhul Sfânt este Duhul harului (Evrei 10:29). De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, dar care îi conduce pe oameni la o învăţătură care neagă mântuirea numai prin harul suveran al lui Dumnezeu, care afirmă abilitatea spirituală a omului păcătos, care predică o conlucrare cu Dumnezeu în justificare şi regenerare, nu e Duhul Sfânt.

7) Duhul Sfânt este Duhul care a inspirat Scripturile. De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, dar care îi conduce pe oameni la învăţături şi practici nebiblice, precum ţinerea Postului Paştelui, rugăciuni pentru morţi, adorarea moaştelor, credinţa în purgatoriu, în transsubstanţiere, nu e Duhul Sfânt.

8) Duhul Sfânt este Duhul care a inspirat Scripturile. De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, dar care îi conduce pe oameni la a se închina creaturii, sfinţilor, îngerilor, fecioarei Maria sau altor zei, nu e Duhul Sfânt.

9) Duhul Sfânt este Duhul care a inspirat Scripturile. De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, dar care pretinde oamenilor să creadă doctrine noi, care nu sunt în Biblie, cum ar fi înălţarea la cer a Mariei, imaculata concepţie a Mariei, prerogativa Mariei de a da har, iertare, mântuire, de a fi regina cerului, co-răscumpărătoare împreună cu Hristos, infailibilitatea papală, celibatul obligatoriu slujitorilor lui Dumnezeu, nu e Duhul Sfânt.

10) Duhul Sfânt este Duhul sfinţeniei şi al adevărului. De aceea, orice duh care se pretinde a fi Duhul Sfânt, dar care îi conduce pe credincioşi la asociere cu liberalii, cu catolicii şi ortodocşii, cu unitarienii, cu mişcarea ecumenică, cu alte cuvinte, nu e Duhul Sfânt. Duhul Sfânt îi conduce pe cei credincioşi la separare de eroare şi de compromis, la separare pentru Dumnezeu, la adevăr şi sfinţenie.

Sursa: http://www.predici-reformate.com/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s