„Darnicia:a da sau a nu da?”

Dărnicia , a da sau a nu da ? de Raul Enyedi

Dărnicia

A da sau a nu da

Cum să dăruim?

Cât să dăruim?

Dărnicia – între voluntariat şi obligaţie (bunurile pământeşti ca răsplată pentru binecuvântările spirituale; datorie faţă de Dumnezeu; datorie pentru că e o disciplină spirituală,obligatorie pentru înfrânarea naturii păcătoase egoiste; datorie pentru că nu se poate dovedi altfel dragostea de fraţi şi credinţa în Evanghelie, pentru căavem datoria de a arăta că nu ne slujim propriilor interese)

1. 1 Cor. 16:1-4

2. 2 Cor. 8:1-15

3. 2 Cor. 9

4. Fapte 11:29

5. Romani 15:25-27

Dărnicia – luptă contra firii (eul vrea să strângă, să nu împartă – ex. cu copiii)

Dărnicia – semnul încrederii în Dumnezeu

Semnul iubirii de fraţi: 2 Cor. 9:2; 8:2-4

Semnul credinţei adevărate (Iacov 2:14-17; 2 Cor. 9:13). Iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor.

Semnul relaţiei noastre cu Dumnezeu: 2 Cor. 8:7-8

Scuze false:

Când voi avea mai mult, atunci voi da. Acum sunt prea sărac pentru a fi darnic. Ce lucru ai şi să nu-l fi primit? Tot ceea ce ai Dumnezeu ţi-a dat. Nu e vorba numai de bani, ci şi de înzestrări personale, relaţii, etc. Tu eşti testat prin ceea ce Dumnezeu îţi dă, iubirea ta de Dumnezeu, credincioşia ta, calitatea de ispravnic (administrator) îţi e încercată. Dacă eşti necredincios şi necinstit faţă de Dumnezeu cu ceea ce îţi încredinţează, atunci nu vei primi mai mult. El nu va îngădui să primeşti mai mult, pentru că lucrul acesta te-ar strica şi mai mult. Ce părinte înţelept i-ar da mai mulţi bani copilului dacă a văzut că acesta îi cheltuieşte neînţelept?

2 Cor. 9:6 – cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera. Cum? Banii dăruiţi nu sunt o pierdere?Acest verset ne învaţă că nu, ci fiecare lucru dăruit este o investiţie.

Ce spune principiul? Ex. cu boabele de cafea. Ţăranul poate să macine tot grâul cules într-un an pentru a face făină şi a avea pâine şi cozonaci din belşug. Dar ce va semăna la anul? Partea pe care o opreşte „de sămânţă” este o investiţie. Principiul acesta din agricultură se aplică în orice domeniu. Dar cum poate fi dărnicia, care în fond este o scădere a bugetului, o investiţie, o creştere a lui? Iată cum: 2 Cor. 9:10, 11

Dărnicia este învăţată în lume şi se practică. Dar motivaţiile sunt diferite decât ale noastre. Se învaţă că este bine să dai pentru că aşa te simţi mai bine cu tine însuţi, creşti în proprii ochi şi îţi împaci conştiinţa. De multe ori cei care au făcut averi ilicite fac donaţii mari sau ajută pe săraci şi bolnavi, în încercarea de a compensa răul făcut, de a mai „echilibra” balanţa. Cei care sunt cunoscuţi ca darnici şi filantropi se bucură de respectul semenilor, iar acesta este un alt motiv pentru care oamenii practică dărnicia.

Dar noi ştim din Scriptură căDumnezeu vede şi răsplăteşte pe cel darnic. Indiferent cât de nesemnificativ e darul, fie el şi numai un banal pahar de apă, el nu îşi va pierde răsplata.

Am să dăruiesc, dar nu imediat. Să îmi plătesc datoriile, facturile, ratele, şi apoi voi dărui. Poate avem intenţia de a dărui, dar dărnicia nu este principala noastră prioritate atunci când ne planificăm bugetul. Aceasta pare să fi fost şi problema corintenilor (2 Cor. 9:1-5). Ei au avut dorinţa, au fost entuziaşti la început, dar strângerea darurilor era mereu amânată. De ce? Pentru că mereu se ivesc alte şi alte cheltuieli. Dărnicia trebuie să fie pe primul loc în bugetul nostru. Primul lucru pe care îl facem când ne intră salariul trebuie să fie punerea deoparte a banilor pentru dăruire. Şi nu trebuie să îi punem doar deoparte, ci trebuie săîi dăruim. În felul acesta arătăm care ne sunt priorităţile, dar evităm şi pericolul de a „intra în acei bani”.

Deut. 16:17 – fiecare să dea ce va putea.

Porunca de a dărui.

http://aurelmunteanu.wordpress.com/2012/07/31/darnicia-a-da-sau-a-nu-da-de-raul-enyedi/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s