„Pocainta”. De Raul Enyedi.

Pocăinţa

Cuvintele în greacă pentru pocăinţă şi a se pocăi sunt metanoia, metanoeo, metamelomai. Metanoia înseamnă o schimbare a minţii în ce priveşte păcatul, care are loc la nivelul intelectului. Metameleia sugerează o schimbare a sufletului, o întristare care duce la o îndepărtare de păcat.

1. Ce este pocăinţa? Pocăinţa este acea convingere despre păcat că sufletul este vinovat înaintea lui Dumnezeu şi întoarcerea hotărâtă de la păcat spre Dumnezeu, recunoscând calea de scăpare pe care El a pus-o la dispoziţie. a.   Pocăinţa implică atât o schimbare a minţii cu privire la păcat (felul cum privim păcatul) cât şi o schimbare a inimii (felul cum simţim păcatul). b.   Este implicată în pocăinţă o părere de rău, o întristare sinceră şi profundă pentru că am călcat Legea lui Dumnezeu. 2 Corinteni 7:9-10

2. Poate cineva nepocăit să fie mântuit? Nu, deoarece: a.   Pocăinţa este asociată mereu cu iertarea păcatelor, ceea ce arată că nu poate exista iertare fără pocăinţă. Luca 24:47; Fapte 5:31; b.   Pocăinţa este absolut necesară mântuirii. O condiţie necesară (Matei 3:2, 8; 4:11; Fapte 11:18; 2 Petru 3:9)

3. Suntem mântuiţi atunci prin pocăinţă sau prin credinţă? Pocăinţa – întotdeauna merge împreună cu credinţa (Fapte 20:21). Ele vin întotdeauna împreună. Nu poate exista un pocăit necredincios, după cum nu poate exista un credincios nepocăit. Ele sunt lucrări gemene, care nu pot fi despărţite. Chiar şi atunci când doar una este menţionată, cealaltă este prezentă. În pocăinţă ne realizăm starea în care suntem. O stare disperată, neajutorată, fără ieşire, păcatul nostru l-a mâniat pe Dumnezeul sfânt şi drept. Păcatul pe care îl iubeam înainte, ne devine respingător şi suntem hotărâţi să îl părăsim. Dumnezeu ne arată calea de ieşire, care este lucrarea Domnului Isus. Atunci, cu toată convingerea, ne încredem în lucrarea Lui şi îl îmbrăţişăm ca Mântuitor şi Domn al nostru.

4. Cum mă pot pocăi? Spre deosebire de naşterea din nou, pocăinţa este un act conştient, voluntar al omului. Dar omul firesc, care iubeşte păcatul, nu poate să o experimenteze prin propria-i putere şi în timpul în care este încă firesc. Omul nu se poate pocăi atunci când vrea. Pocăinţa, la fel ca şi credinţa, este darul lui Dumnezeu. Fapte 5:31; 2 Tim. 2:25

5. Cum ştiu dacă m-am pocăit cu adevărat? Ioan Botezătorul cerea „roade vrednice de pocăinţă” (Matei 3:8) înainte de a boteza. La fel şi apostolul Pavel (Fapte 26:20). Pocăinţa este o cauză care întotdeauna produce efecte. Dacă comitem în continuare păcatele de înainte, găsind plăcere în ele, atunci nu am experimentat pocăinţa. Dacă viaţa mea e schimbată, şi nu mai doresc să umblu ca înainte, ci în ascultare de Dumnezeu, atunci şi gândurile, şi vorbele şi faptele îmi vor dovedi că m-am pocăit cu adevărat.

6. De câte ori trebuie să mă pocăiesc? Deşi există un moment în care ne-am pocăit prima dată, moment aşa de dramatic că nu-l vom uita niciodată, totuşi, şi după pocăinţa adevărată se va întâmpla să mai păcătuim. Atunci vom resimţi acea „întristare după voia lui Dumnezeu” care ne va duce la pocăinţă. Trebuie să ne pocăim înaintea lui Dumnezeu de fiecare dată când păcătuim.

Reclame

Un gând despre “„Pocainta”. De Raul Enyedi.

  1. „Acum ma bucur,nu pentru ca ati fost intristati,ci pentru ca ati fost intristati potrivit lui D-zeu….Pentru ca intristarea potrivit lui Dumnezeu lucreaza pocainta spre mantuire,de care nu iti pare rau,dar intrstarea lumii lucreaza moarte.Pentru ca iata,tocmai aceasta,intristarea voastra potrivit lui D-zeu ce sarguinta a lucrat in voi?!Si ce dezvinovatire,si ce indignare si ce teama,si ce dor,si ce ravna,si ce razbunare!….” 2 CORINTENI 7;9-11. Aici se descrie care este adevarata pocainta,intristare:ea este de la D-zeu lucrata in noi ….ce binecuvantare ne aduce.Un text asemanator este si in EVREI 12;1-13.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s